Dementie

U moet van het CBR gekeurd worden omdat u een vorm van dementie heeft. Op deze pagina leggen we u iets uit over de aandoening en de rijbewijskeuring voor dementie.

Dementie is een hersenziekte waarbij de verbindingen tussen de hersencellen kapot gaan. Hierdoor gaan de hersenen steeds slechter functioneren. Het geheugen wordt slechter en er kunnen woordvindstoornissen ontstaan. Ook krijgen mensen problemen met het uitvoeren van complexe handelingen en met plannen, logisch denken en de concentratie en aandachtverdeling.  

De  meest voorkomende vormen van dementie zijn Alzheimer en vasculaire dementie maar er zijn in totaal wel  verschillende vormen van dementie.

Het CBR wil graag weten in hoeverre de dementie in uw geval invloed heeft op uw rijvaardigheid. Dementie is een progressieve ziekte, dit betekent dat de ziekte steeds erger wordt. Het verschilt per persoon hoe snel de ziekte verergert. Het CBR wil daarom dat u een rijbewijskeuring voor dementie krijgt en dat dit onderzoek wordt gedaan door een arts die gespecialiseerd is in dementie. Dat zijn de psychiater en de neuroloog.

Hoe verloopt een rijbewijskeuring voor dementie?

Tijdens een rijbewijskeuring voor dementie heeft u een gesprek en onderzoek met de psychiater. De psychiater zal u vragen stellen over hoe de ziekte bij u verloopt en over hoe het nu gaat. Ook wordt er gekeken naar welke medicijnen u eventueel gebruikt. Het is noodzakelijk om iemand mee te nemen die u goed kent om u te helpen met het beantwoorden van de vragen. De psychiater zal deze persoon ook even zonder u (apart) spreken. Hierbij neemt de psychiater onder andere een vragenlijst over dementie af. Om deze vragenlijst goed af te kunnen nemen is het belangrijk dat degene die u meeneemt dicht bij u staat en iemand is die u goed kent.  Zo krijgt de psychiater een zo goed mogelijk beeld van de mate waarin u last heeft van de dementie en hoe het verloop van de ziekte bij u is. 

Aan de hand van het onderzoek brengt de psychiater een advies uit aan het CBR. De psychiater houdt bij dit advies niet alleen rekening met hoe veilig het voor uzelf is maar ook voor uw medeweggebruikers. Als er tijdens het gesprek andere feiten naar voren komen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden dan moet de psychiater dit ook in het rapport en het advies meenemen. De psychiater kan hierbij voor maximaal 1 jaar rijgeschiktheid adviseren. Het CBR wil zo het beloop van uw dementie nauwlettend volgen. Het CBR zal vervolgens beslissen of het veilig is als u de weg op gaat. 

Wat gebeurt er als het rapport klaar is?

Als het rapport klaar is heeft u inzage- en blokkeringsrecht. Meer informatie daarover vindt u hier en op de website van het CBRWanneer u gebruikt maakt van uw inzage en correctierecht dan sturen we het rapport binnen één werkdag na uw goedkeuring naar het CBR. Indien u het rapport blokkeert dan laten we dat ook binnen één werkdag aan het CBR weten. Het is ook mogelijk om af te zien van het inzage- en blokkeringsrecht. Als u dat wilt, kunt u dat tijdens de keuring aangeven. In dat geval sturen we uw rapport binnen één tot hooguit enkele werkdagen naar het CBR. U ontvangt zelf uiteraard ook een kopie van het verslag.

Nadat de psychiater het rapport met het advies naar het CBR heeft gestuurd, maakt het CBR uiteindelijk een beslissing. U zult ook een rijtest via het CBR moeten doen. Daarnaast kan het zo zijn dat het CBR besluit dat u mag rijden onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld met enkele aanpassingen aan uw auto. Als dit het geval is dan hoort u van het CBR welke aanpassingen u dan zou moeten doen.

Als u bij uw aanmelding een geldige ZD-code heeft doorgegeven dan sturen wij uw rapport digitaal naar het CBR. Daardoor kan het CBR uw rapport sneller verwerken en krijgt u de uitslag sneller waardoor u eerder de weg op kunt of uw rijexamen kunt doen.

Onze beloftes

Klantvriendelijk

Heldere en transparante communicatie over het hele onderzoeksproces. U weet precies waar u aan toe bent.

Snelle verwerking

Binnen enkele dagen, indien er laboratoriumonderzoek verricht moet worden is dat 1-2 weken.

Zorgvuldig

Elke rapportage wordt zorgvuldig opgesteld door de psychiater zelf. De psychiater weet precies welke regels het CBR hanteert.

Plan direct een afspraak in

To top